Ugglapraktiken 08-642 51 62
Lisa Uggla - 070-202 03 04Turkiet, Kas 2010 del 6


LÖRDAG

Sista dagen. Ligger på en solsäng på Hotell Hera (stamlokuset) och lyssnar till böneutroparen från moskén på torget. Riktigt vilsamt. Jag iakttar några skärmflygare som glider förbi på väg mot fast mark. Dags att sammanfatta intrycken innan jag flyger iväg på lite högre höjd. Med ett turkiskt ”öga” runt halsen och med ett gott öga till Kas!

Det är självklart svårt att bedöma Turkiet som land efter det lilla intryck man fått efter en vecka som turist. Då skulle man nog behöva prya som glassförsäljare i Istanbul eller student i Ankara också. Men ett är säkert, som turistland har det varit alldeles ypperligt! Mitt intryck generellt är att befolkningen är vänlig och tillmötesgående. Beteendemönstret känns ”västerländskt” tros att 98% faktiskt är muslimer. Man ser få kvinnor i slöja el dyl. Har nån gång hört att man kan få en uppfattning om standarden genom att notera hur många rullstolar man ser (relaterande till att  personer med funktionsnedsättning kan gömmas undan i en del länder). Här såg jag flera stycken moderna rullstolar.

Kas i ett nötskal, pluslista

*Kristallklart turkost vatten som aldrig blir för varmt tack vare iskalla underjordiska källor som mynnar ut i havsbotten och ger vattnet en behaglig temperatur. Härligt!

*Bra möjligheter att sola på hotellens terasser med direkt havskontakt, duschar, solsängsbetjäning..

*Hamam! Kulturen är kroppsvårdande och hamamen är ett självklart inslag. I Kas är utbudet litet och priserna därefter, men det bör man unna sig. Ett bra sätt att börja semestern på, och riktigt ”njuta in” den.  Skrubba bort ett lager hud och samtidigt tankar på vardagen. Du blir semesterredo både fysiskt och mentalt.

*Maten och det digra restaurangutbudet. Medelhavsmat är GOD och nyttig. Mycket grönsaker och fisk, mindre av kolhydrater och fett. Bra restaurangstandard utan (onödiga) extravaganser. Snittpris för en huvudrätt ca drygt 20 turkiska lire. Det dyraste var en rejäl red snapper. som jag fick peka ut från fiskdisken och sen blev serverad perfekt grillad. 45 TL.

*Den idylliska staden med dess stenlagda gränder, affärer och myllrande folkliv. Allt inom en armlängds avstånd.

*Outdooraktiviteterna. Perfekt när man tröttnat på solstolen och vill lägga en extra dimension till sin vistelse.

*Båtturerna. Jag valde en skön lat dag, man hade gärna kompletterat med en som innefattade harpun..

*En resa bakåt i tiden. Turkiets historia är gedigen. Över Kas vilar också en historisk atmosfär med amfiteater, sarkofag med mera.

*Man söker sig till lugnet och får det. De som önskar ”Sunny beach”-stämning med hett nattliv göre sig inte besvär.

Minuslista

Har förgäves sökt hitta nåt till denna lista, men det är petitesser som inte ätr värt att nämna.

Mitt heta tips: Ta dig till Kas innan stället blir för exploaterat. Njut av sol, bad och mat. Och lyft din resa till oanade höjder genom att testa paragliding!