Ugglapraktiken 08-642 51 62
Lisa Uggla - 070-202 03 04
Ett Afrikanskt äventyr

Under de senaste tio åren har jag bedrivit diskussioner med min vän Liza Ilskog. Vi har hanterat spännande ämnen som det ofta blir tillsammans med henne. Under nämnda period har Lisa hunnit jobba både i Tanzania och Maputo, doktorera på KTH, öppna Stockholms enda afrikanska restaurang Chakula (och några år senare stänga den), ge ut en afrikansk kokbok (framtagen på plats), och, toppnoteringen förstås, adoptera Adam i Dar el Salahm. En fascinerande resa som jag har följt lite på distans både som samtalspartner och åskådare.

Liza är som nog börjar framgå, en synnerligen driftig kvinna, som jag även inspirerats en hel del av. Under hela denna period har vi också diskuterat möjligheten för mig att besöka henne under hennes vistelser. Tanzania hade varit exklusivt, med en swahilitalande ciceron med koll på det mesta. Av någon anledning har jag inte kommit iväg, inte riktigt likt mig.

För två år sedan utannonserade Liza att det var dags igen. Liza och hennes familj, Lena och Adam, skulle bosätta sig i Mozambique då hon fått jobb på ambassaden, som forskningssamordnare för Sida.  Mitt egoperspektiv på detta var att nu uppstod alltså chansen igen att få uppleva ett Afrikanskt äventyr med safaris, spa, kultur etc. boendes hos tre sköna vänner. Det här flyget fick jag bara inte missa! Så, i elfte timmen (de kommer hem i juli) äntrade jag planet till Maputo (via Addis Abeba) studerandes det upplevelserika program som Liza lagt upp för mig!

 

22/4-9/5 2014

Hade blivit förvarnad om att Ethiopian Air inte alltid var om time. Men jo då allt gick by the timetable, Liza och Adam körde upp på Maputo International Airport i samma ögonblick som jag klev ut! De kom direkt från Sydafrika där de tillbringat några dagar på bland annat hästryggen, tillsammans med våra gemensamma vänner Kristina och Carina. Jag byter av tjejerna som gäster, den sista av ett pärlband av besökare under hela deras vistelse.

Familjen bor (som tur är) i ett stort hus i centrala Maputo. Det är inte bara de (och deras gäster) som ska få plats utan också en vaktstyrka. Västerlänningar har dygnet runtbevakning, något annat är otänkbart då kriminaliteten är utbredd. Här finns också Amelia, som sköter hushållssysslor.

Vi började med en come togethermiddag på husets härliga terrass. Sist jag träffade Kristina och Carina var hemma i deras hus i Orsa för ett par månader sedan när det stod Vasaloppsträning på programmet. Kontrasten är minst sagt påtaglig!

Min dagbok kommer denna gång att bli en bilddito; sköna foton med korta kommentarer! 🙂 Läs och maila mig dina kommentarer. Hoppas jag kan inspirera dig att ta del av två fascinerande länder där upplevelserna aldrig tar slut!

Bildgalleri: Afrika, del 1, Maputo, Mozambique

Bildgalleri: Afrika, del 2, Sydafrika

/Lisa Uggla