Ugglapraktiken 08-642 51 62
Lisa Uggla - 070-202 03 04



Kina, Nanjing; akupunkturpraktik 1997


Sedan 10 år tillbaka driver jag, Lisa Uggla, Ugglapraktiken, där jag praktiserar klassisk massage och TCM-akupunktur. Jag är också ansvarig för företagets övriga verksamheter. Hösten -94 påbörjade jag mina akupunkturstudier hos Mr Jeremy Ross på”SIAM” i Stockholm. För att bli godkänd krävs att man även är utbildad i västerländsk medicin (70 p.). Den utbildningen bedrev jag parallellt på”Biomedicum” i Uppsala. Efter tre intensiva, lärorika år, var det dags att kröna utbildningen med en praktikresa till Nanjing i Kina. Den månadslånga resan gick av stapeln den 31 september. Att resa till Kina för att göra sin praktik är att komma till teknikens hemland. Det är här akupunkturen har sina rötter, och har utvecklats under de senaste 5000 åren.

I Sverige är det inte helt ovanligt att man som akupunktör får frågan:”Men TROR du verkligen på det här?”(!!) Den frågan hör man inte i Kina, speciellt inte på sjukhusen, där det är lika naturligt att söka sig till akupunkturavdelningen som akuten, röntgen osv. Den kinesiska medicinen är en del av tillvaron, knappast något som man sätter i fråga om det fungerar.

Vad skiljer då TCM-akupunktur mot den typen av akupunktur som ofta används på sjukhus i väst? Mycket förenklat kan sägas att när man i västerländsk akupunktur förklarar effekten med olika skeenden i nervsystemet, lägger man i kinesisk medicin ytterligare en dimension på människokroppen. Man ser kroppen som ett helhetssystem där energi (Qi) flödar i speciella banor (meridianer), som i sin tur påverkar de inre organen. Det gäller att hålla systemet människokroppen i balans. Inträffar en obalans kan sjukdomar uppstå. Med rätt diagnos och LÄMPLIG KOMBINATION av nålar kan man få energisystemet i balans igen. På kroppen finns över 400 akupunkter, alla med sina speciella funktioner. Vad som är gemensamt med alla behandlingar är att man försöker komma åt ROTEN till det onda, inte bara symtomen.

Denna helhetssyn är en sympatisk ledstjärna som tillsammans med mycket annat i TCM har fått mig att vilja fördjupa mig i ämnet. Visst kan det vara lätt som västerlänning att flumstämpla hela TCM-konceptet, och stänga öronen så fort t ex Yin & Yang (två grundstenar i TCM) kommer på tal. Ska jag vara riktigt ärlig hör jag själv till dem som gjort det. Men det gäller att vara lite ödmjuk och våga vidga sina vyer, våga och vilja ta in ny kunskap. Och inte minst, visa respekt inför det man under årtusenden kommit fram till under helt andra förutsättningar än vad vi haft i väst. Påpekas bör att vi TCM-akupunktörer inte förnekar den västerländska synen på människokroppen, men bejakar den österländska!