Ugglapraktiken 08-642 51 62
Lisa Uggla - 070-202 03 04Turkiet, Kas 2010 del 1


SÖNDAG

Om frukosten sätter standarden för resterande matupplevelser bör jag kunna ha höga förväntningar! På den digra medelhavsbuffén kunde man botanisera bland flera lokala specialiteter som fetaost, oliver, en mängd olika grönsaker, melon, turkisk yoghurt och honung. Hälsosamt! I tanken jämförde jag med den ayurvediskt inspirerade frukosten i Sri Lanka; färska frukter (läs nyplockade), lassiyoghurt och ingefäravatten. Jag saknade inte bacon och våfflor varken då eller nu..

Stärkt av frukosten var det dags att upptäcka Kas i fullt dagsljus. Förväntningarna kom inte på skam här heller. Den lilla staden med 6000 invånare är som konstruerad för ”avkoppling med det lilla extra”. Någonstans kallades Kas för Turkiets Saint-Tropez. Har aldrig varit där, men har en känsla av att prisbilden här är annorlunda (generellt halva priset mot Sverige). Atmosfären är lugn och avslappnad med charm och kvalitet.

I Kas badar man främst från från kustremsans vita klippor. Stränderna är kantad med hotell med tillhörande ”beachar”. Överst finns restaurangen, nedanför plattformar med solsängar ner mot det turkosblå som man smidigt når via ett elegant dyk eller järnstegar (som i undertecknads fall). Man har lyckats anlägga badplatserna så de integreras väl med naturen, den ena ser mer inbjudande ut än den andra.

På flera av anläggningarna ersätter man kvällstid solbäddarna med bord och badplatserna förvandlas till pittoreska restauranger med förstklassig havkontakt.

Stadens hjärta är torget nere vid hamnen, med ett myllrande folkliv framåt kvällen. Kas historiska miljö, dess gränder och små affärer allt inramat av havet, marinan och de ståtliga Taurusbergen som effektivt håller oväder borta känns som en ultimat helhet för avkoppling och upptäckarglädje!

Dag ett var det det prioriterat att finna en välplacerad solstol, ett hamam och en restaurang med TV-skärm (VM-final!) Jag tog en svettig promenad till beachen ”Buyukcakil” (Mermaid beach), där man faktiskt kan gå rätt ned i vattnet via en liten strand.

Känslan att efter en termins jobbande plötsligt ligga på en solstol och skåda ut över ett inbjudande Medelhav i bästa tappning är så skön! Efter sex timmar hade min kropp gått från utbränd till vidbränd.. Dags för lunch i skuggan! Den enkla serveringen bjöd på toppenbra mat; vi avnjöt mixad grilltalltrik och mixad sallad. Är det miljön; de rena färska råvarorna eller tillagningssättet som gör att det smakar så enormt mycket bättre än serverat på ett hak på Hornsgatan? Förmodligen en kombination..

På kvällen var det dags att besöka hamamet. Badmästaren/massören, iklädd höftskynke, visade in mig i Hararet, ett stort uppvärmt rum med kupoltak, marmor och kakel, där jag fick ligga i och koppla på den likaledes uppvärmda marmorplattan i 20 minuter. Allt för att porerna skulle öppnas och min kropp skulle bli optimalt mottaglig för nästa moment; peelingen. Min massör gick omsorgsfullt över mitt avsomnade yttre hudlager med handsken, och jag kunde bara konstatera att det var hög tid efter mitt marockanska hamambesök för ett halvår sedan. Nästa punkt bestod i en intvålning värt namnet. Det kändes som någon drog över mig en ”lödderfilt”, ett skumbad av den intensivare arten. Efter grundlig applicering och avsköljning (varje sådant moment avslutades med en skopa iskallt vatten), väntade 15 minuter med ansiktsmask av lera. Egokuren avslutades med 30 minuter helkroppsmassage. Perfekt start på semestern! Jag vinglade så småningom upp till hotellrummet för att svida om till middagen och Finalen!

Byns restauranger hade tidigare rekats av mitt resesällskap,och den bästa skärmen fanns turligt nog på en inrättning där de även serverade riktigt god mat!

Ärligt talat var kanske det mest spännande momentet för mig att få matchen kommenterad på det inhemska språket, gav en extra exotisk dimension för mig som inte är så fotbollsinitierad. (Nu vet jag vad off-side heter på turkiska). Kvällen avslutades med en Efes-skål för Spanien!

Kas del 2