Ugglapraktiken 08-642 51 62
Lisa Uggla - 070-202 03 04
2 januari: Rutinerna börjar sitta

Ska återge dagens program med erforderliga kommentarer. Sammanfatttningsvis; fjärran från hemma!

7-tiden: Efter att ha sovit sådär åtta timmar vaknar jag successivt från 07. Softar i jättesängen som jag delar med de 5 böcker som jag (åtminstone) tänkt plöja de närmaste dagarna.

7.30: Första begivenheten är yoga, som med fördel utförs precis utanför min bungalow. Saknar Kumar och yogan i Kerala men Kristina Lindgrens trygga Mindfulnesstämma duger också fint.

9.00: Frukost! Lassi, örtsoppa och pannkaka med färska frukter, i mitt fall mango, papaya och granatäpple. Till detta avnjutes ingefäravatten i ansenliga mängder.

10.00: Behandling. I dag bytte Chandrika inriktning på min behandling. Jag har ju hittills fått oljemassage i helkroppsform, vilket är en del i utrensningen. Örtmedicinerna för urinorganen driver bort de vattenlösliga gifterna men för att komma åt de fettlösliga så mättar man enligt det ayurvediska synsättet vävnaderna med olja. När man sedan fortsätter processen, bland annat genom massage och ångbad så drivs även de gifterna ut. När man sedan gått igenom dessa och ett antal övriga reningsprocesser är man som pånyttfödd helt enkelt! Klar att skita ner igen, med andra ord…

Idag fick jag helkroppsmassage, till viss del fyrhändig, samt ansiktsmassage. Ninali, en av mina massörer, lade till en lätt ledbehandling. Sedan kom Mahech och gjorde fotmassage. Maceh passar mig och mina önskemål på en handfast massage, så jag ställde frågan om jag kunde få honom även till helkroppsmassage. Vi får se vad seden tillåter, om det är möjligt för dem, massagen är ju ganska så intim. I Kerala var ”boy to girl” otänkbart.

Nästa station var shirodhara, olja med örter som sakta hälls tvärs över pannan, en del i att lugna sinnet. I Kerala hade jag svårt att slappna av i detta, som ju för många anses som en av de djupast avslappnande behandlingarna. Idag gick det lite bättre, får träna på detta och inte ligga och bli rastlös. Massagen toppades med ångbad. Jag fick lägga mig i en slags träsarkofag där ångan kom nedifrån. Aningen klaustrofobisk men mycket skönt, kunde riktigt känna hur gifterna pös ut via porerna!

14.00: Lunch Efter tre timmars (!) behandling vinglade jag iväg på ostadiga ben till lunchen via ett nödvändigt besök i bungalowens dusch. I dag serverades en delikat fisk som man visste alldeles nyss levererats från Indiska Oceanen. Till det en minibuffé med de exotiska grönsakerna. Den största utmaningen är dock korgen med purfärska papadam som ställs på lagom plockavstånd. Här får karaktären verkligen sättas på prov, inga papadam under kuren. Eller max 2.

14.00: Till Bentota Beach. Resan från igår i repris, gav definitivt mersmak. Istället för att vandra småpratande med tyskarna längs stranden valde jag även denna gång att lätt maniskt powerwalka längst beachen. Sen ett dopp och lite läsning. Blir inte mycket bättre!

17.30: Skriva. Landade i bungalowen för en dusch. (Duschning krävs frekvent. Egentligen bör man väl undvika det utan låta oljan tränga in maximalt och istället vandra runt som en oljefetichist hela dagen. Men det låter sig inte riktigt göras). Sen disciplinerad dagboksskrivning. (Vad mycket jag skulle få gjort hemma om jag hade det så här för jämnan!)

19.30: Middag. Eller kanske ”Fredsmiddag”. Peer var på ett alldeles strålande humör när han meddelade att det nu var fred, vilket i detta fall innebar att Kilinochchi i norr fallit. Tamilska tigrarna har hållit den staden i sitt våld under flera år, nu är de satta ur spel. Riktig fred kanske det inte är än, men säkerligen en bra bit på väg. Peer firade lite extra och höll hov inför Al, Gaby, Claudia och mig. Och visst kan man förstå vad det skulle innebära för Dalmanuta om ”krigsstämpeln” skulle försvinna från landet. Den gör att många utlänningar inte ens tänker tanken att besöka ön (oj vad de missar). Ayurveda ligger i tiden, stället är fantastiskt så framtiden blev med ens mer lovande. Jag höjde gärna ett glas ”gingerwater” för freden!

4 januari: After beach

Jo det låter det! Men även om det nu inte står en läskande ”GT” i mitt praktiska groggställ i vilstolen så klagar jag definitivt inte! Nu rår jag nästan om stället själv sedan alla tyskar försvann tidigt i morse, lyxigt.

I natt väcktes jag av ett SMS med en lätt orolig anstrykning; de har sagt hemma att det är spänt läge i Colombo och det är ju inte lätt att veta vad jag har för mig, jag har ju lyckats råka ut för varjehanda på mina semestrar. Och vi som skålade för fred för ett par dagar sedan… Vad jag förstår hann Kilinochchi knappt falla förrän en självmordsbombare gick lös i närheten av flygets högkvarter. Tre döda och ett trettiotal skadade. Samt en ytterligare explosion. Jag pratade med Per till frukosten som menade att det inte finns anledning till oro. Här på Dalmanuta kommer inga strider att utspela sig. Tydligen har aldrig en turist skadats under 20 års krigande, det har aldrig varit ett uppsåt. Men det är klart, passerar man Colombo och har rejält med otur så… Det kan man förresten enligt Per inte ha. Otur alltså. Han har en egen personlig filosofi/religion som bygger på att allt är perfekt och som det ska vara, inget vi kan påverka. Trots att jag är skeptisk verkar hans övertygelse ganska skön, det finns ingen anledning att oroa sig. Får väl kolla i boken ”Fyra grundstenar till ett bättre liv”, en av de som han inspirerats av. Peer har vidare avsagt sig allt materiellt och äger egentligen ingenting. Lever på resande fot, jobbar ofta utomlands. Fascinerande man, lite påverkad blir man att någon vågar ta ett sådant steg, leva efter sin övertygelse och få ihop bitarna. Man kanske skulle ansluta sig, då kunde jag helt släppa funderingarna på om någon av de envetet surrande, och anfallande, myggen innehåller dengueviruset… Just nu har jag tre olika myggmedel på mig samt att dengue nog inte ska finnas här, så det så.

Doktorn verkar nöjd med min utveckling. Igår ordinerade hon laxermedel för att fortskrida processen. Så den goda middagen avrundades med en kopp laxerte som höll på att orsaka en snabb reaktion från ett annat håll. Inte gott. Tre kvällar ska förgyllas med denna brygd. Resultatet blev inte så explosionsartat, men faktum är att jag faktiskt börjar känna mig ”rejuvenated”. Lisa light.

Chandrika vill få ordning på mitt ben (det problemet kände hon direkt vid pulstagningen). Så hon har ordinerat specialbehandling med ”hot application” utförd av min favorit Mahech. Ansiktsmassage och oljemassage sköter Ninali och Dinocha. Alla massörer är enormt vänliga och omtänksamma, man blir nästan rörd av deras välvilja! Det gäller övrig personal också, man blir knappast lämnad i sticket.

Shirodhara var ännu lite lättare att slappna av i, kanske börjar jag bli genomtränglig! Men ångbadet… Fick ett lätt klaustrofobiskt anfall senast och ville öppna kistan själv för att andas och dricka lite vatten. Dinocha störtade oroligt fram när hon kom på mig i mitt framfusiga initiativ. Jag nämnde för doktorn att jag kanske skulle kliva ur på egen hand. Idag stod tjejerna utposterade vid badet och gav akt på alla mina rörelser!

Nu ska jag ge mig av för att äta middag. Sen en stund vid datorn (nätet) innan läggdags pockar på vid 22!

 

Vidare till del 4