Ugglapraktiken 08-642 51 62
Lisa Uggla - 070-202 03 04Indien 2008 del 6


Valfria aktiviteter

Själva sinnebilden för avkoppling har nu uppenbarats för mig. Det måste vara att dåsa i en hängmatta under ett par palmer och lojt skåda ut över havet eller det lugna livet i en ayurvedaflotte. Ör att hålla mig vaken studerade jag en del ayurvedisk litteratur som jag på min läkares inrådan inhandlat i Thrivandrum. Man måste ju förkovra sig!

Om man inte kände för att gunga, eller att softa vid poolkanten kunde man ta och besöka det lilla, med efter omständigheterna välutrustade gymmet. Speciellt för mig som klarar mig länge på en ”crosstraner” eller ett löpband. Att powerwalka på stigarna på anläggningen lät sig inte göras då man knappt hann få farten innan det var dags att vända på klacken.

För yogasugna var det dags för yogapass nr 2. Denna gång lett av ”SuperMarit”. Vissa människor gör starkt intryck bara med sin närvaro. Sådan var Marit. Livserfaren och insiktsfull som få lede hon yogan lika självklart som hon tog sin dagliga simtur i Riddarfjärden under sex månader per år. Att denna ungdomliga och nyfikna varelse tydligen passert 83 lär orealistiskt. Kanske hänger det ihop med ett livslångt yogautövande och en strikt ayurvediskt livshållning? Knappast, Marit berättar att hon ägnat sig åt detta endast ett fåtal år. Nåja, genom att prata med Marit fick jag intrycket att det nog handlar om själva förhållningssättet till lvet. Och en kontinuerlig dos yoga och ayurveda försämrar sannolikt inte förutsättningarna!

Middag

Det tål att upprepas; behagligare och tryggare liv är svårt att tänka sig. Nu var flera av bufféns rätter utbytta

Sanningens ögonblick och summering

Under tolv dagar fick jag alltså förmånen att leva ayurveda på heltid med fasta rutiner, genomtänkt koncept och inte minsta kaffeslurk eller annat som skulle rubba min doshas cirklar.

Som utbildad tcm-akupunktör blir det gärna att man jämför dessa två behandlingsformer med flera tusen års tradition vardera.

Läs gärna min reseberättelse från Nanjing -94 där jag redogör för grundtankarna inom tcm.

Såväl ayurveda som tcm genomsyras av en helhetssyn på människokroppen, och har en mångtusenårig tradition.  Likheterna är många, metoderna skiljer sig ändå radikalt från varandra. Tcm baseras på akupunktursystemet och ”qi”, livsenergin. Dessa begrepp inkluderas inte alls i ayurvedan. Dock berättade min doktor om sin farbror, som var utbildad såväl till tcm-akupunktör (i Kina) som til ayurvedaläkare. Han driver nu sitt eget sjukhus i Kerala. Vilken exklusiv dubbelkompetens! Den mannen har verkligen tillgång till en omfattande verktygslåda.

En och annan utflykt

När jag anlände Keala var jag, till skillnad från mina medresenärer, ganska mätt på bussrsor och upplevelser. För mig hägrade lugnet. Att få vara på samma ställe ett par veckor, utan att bli purrad vid 05.30..

Nyfiken som jag är kunde jag inte låta bli att ta mig till Thrivandrum, provinsens huvudstad, och Kunyakamari, Indiens sydligaste spets.