Ugglapraktiken 08-642 51 62
Lisa Uggla - 070-202 03 04
Poovar Island Resort, ett ayurvediskt center

28 februari

Mot nya, lugnare äventyr! På morgonkvisten lyfte planet mot Trivandrum i Kerala. Insåg så fort jag landat att jag gjort rätt som skickat med understället i paketet hem. Här visar temperaturen på 30-35°C, luftfuktigheten är hög! Så befinner i oss också drygt 220 mil söder om Delhi. Ännu en gång blir jag upphämtad av en chaufför. Jovialiske Jolly berättar initierat om det mesta vi passerar på vägen till Poovar Island Resort. Inte minst om palmerna. De finns överallt, och det går inte att missta sig på växtens betydelse. Palmbladen används som tak till hyddorna (måste bytas efter monsunen), av kokosnötens ”robe” tvinnas rep. Jag kom senare under min vistelse såväl bli inoljad med kokos, bo under kokosbladstak samt bli serverad frukten i mängd olika former, både som mat och dryck.

Efter någon timme med bil och en härlig kortare båttur i ”backwaters” skyddade vatten mellan fastland och öar (skulle vara perfekta för kajakpaddling!) anlände jag till på Poovar Island Resort. Jag möttes upp av vår reseledare Margaretha, som gav mig en snabb introduktion till det behagliga Poovarlivet. Så här såg oftast dagsprogrammet ut:

7.30-9.00       Yoga

10.00             Frukost

11.30-13.30 Behandling

14.00             Lunch

15.00             Valfria aktiviteter

19.30             Middag

21.30             Sova

Det föreföll som en alldeles utmärkt dygnsrytm! Kunde behövas för just den här dagen kände jag mig lite ur balans. Magen krånglade och jag hade en tendens till feber. Samt att jag kände mig aningens obekväm iförd tjocka, lätt patinerade djungelkläder. Helt fel outfit fick jag inse när jag hälsade på resten av gruppen som iklädda baddräkter dåsade vid poolen. Duscha, byta kläder och vila var min plan. Margaretha var dock av en annan uppfattning,  och innan jag visste ordet av befann jag mig hos doktorn för en första diagnostisering och behandling. Det visade sig vara en mycket klok idé. Den mycket sympatiska doktorn tog hand om mig och utförde en första ayurvedisk konsultation och behandling. Det visade sig vara en mycket klok idé. Den mycket sympatiska dr U Viswanathan tog hand om mig och utförde en första konsultation, som senare skulle leda till att min dosha bestämdes. Mer om detta senare.

Efter att ha diagnostiserat mig grundligt och givit mig medicin mot febern (självklart ayurvedisk) fick jag träffa min massör Usha. Efter 1,5 timme förstod jag vad min kropp skrikit efter; en totalt avslappnande oljemassage. Vetskapen om att jag skulle få träffa Usha daligen under knappt 2 veckor fick mig att sväva tillbaka till mitt rum. Jag var helt redo att inträda i det nya livet med ayurvedisk guldkant!

Till middagen fick jag bekanta mig med såväl resten av gruppen som den ayurvediska kosten. Vegetabiliskt, vällagat och gott! Doktorn hade redan satt samman min egen meny, så jag fick välja selektivt från buffén. Kaffe och alkohol var inte att tänka på. Ej heller kulinariska fisk- och skaldjursupplevelser, vilket trakten är känd för. Däremot spännande vegetariska rätter med exotiska namn. Och varmt klarrött örtvatten, godare än det låter! Faktiskt snarlikt rosévin om man inte visste bättre. Också en utmärkt sängfösare, väl tillbaka på rummet sov jag snart, gott och förväntansfullt.

 

Vidare till del 4