Ugglapraktiken 08-642 51 62
Lisa Uggla - 070-202 03 04Kerala ayurveda 2011 del 11


Utflykter, shopping

Naturligtvis finns det stor möjligheter att shoppa i Kerala, smycken (speciellt guld), kryddor, kläder, siden, tyger, hantverk.. Resorten erbjöd en del utflykter, som fiske, tempel, rundresa i omgivningarna.. Jag hade dock bestämt mig för att ligga lågt på den punkten. Försöker man trycka in ett antal utflykter i vistelsen kan det kännas splittrat och ta bort en del av känslan, speciellt om man vistas en kortare tid som jag.

Det blev dock en halvdagstrip till Rajahs två ytterligare anläggningar.  Rajahgruppen har lyckats få till ett center efter varje smak (skog, ö i backwaters, hav) och plånbok. Alla med en anpassning utefter turisters önskemål, utan att ta bort genuiniteten. Denna utflykt bjuder resorten på, jag kan skönja en liten baktanke..

Rajay Healthy Acres
Den största av anläggningarna, 200 acres mitt i vegetationen, bland skog och plantager, i en liten by 2,5 timmars bilresa från Cochin. Här kan man välja att bo i större villor med egna behandlingsrum, lämpligt till exempel för personer med funktionshinder. Eller om man är lite bekvämt lagd!

Healthy Acres är Rayahgruppens hjärta, då fabriken som tillverkar all medicin ligger här. Så även samtliga plantager som ger råvaran till medikamenterna. Vi fick en uttömmande rundvandring och fick se processen från rot till tablett. Här görs allt. De flesta av de 300 produkterna är rena naturprodukter utan några tillsatser.

Rajah Beach
20 minuters bilfärd från Rajah Island finns juvelen i Rajahkronan, om man ser det så. Resorten byggdes 2008 och kvalar in i avdelningen ”nytt, fräscht och påkostat ”. Möjligheten att välja deluxerum och turistanpassade ytor gav en betydligt lyxigare känsla än  Rajah Island. Här har man dragit det ökade intresset för ayurveda till sin spets. För säkerhets skull har man byggt en gigantisk pool, den största jag sätt utanför publika simhallar. Verkar lite överarbetat då resorten är hälften så stor som Rajah Island.

Närheten till beachen gör att jag kanske testar detta nästa gång. Annars nöjer jag mig gott med fasciliteterna på Island!

Guruvayoor Elephant Park

Vetskapen om att det fanns en elephant park alldeles i närheten och att jag inte besökt den blev i längden ohållbart. Så jag gjorde en kupp sista dagen, organiserade en utfärd dit på väg till flygplatsen. Resortens chaufför agerade guide. Parken blev en besvikelse. Hade man väntat sig frigående elefanter likt elefant orphanage som jag besökte i Sri Lanka gick man alldeles bet. Elefanterna (jag hann säkert se ett 30-tal) stod fjättrade i korta kedjor och fick roa sig bäst de kunde med en hög palmblad. De såg ut att vara i gott skick, men under ett bedrövligt handhavande. Förstod jag det rätt så tillhörde elefanterna templen, och hade sitt hem i den välfrekventerade parken. Aktiviteter, träning, arbete eller promenader verkade inte vara något som prioriterades.

Men en lite sorgsen sinnesstämning gick jag därifrån, och begav mig på en kort shoppingtur som  bland annat resulterade i ett helt  lager kryddor. Och ett vackert träsnidat elefanthuvud som ska tjänstgöra som krok. Och där fick jag något att hänga upp slutet av denna berättelse på!

Gå vidare till del 12