Ugglapraktiken 08-642 51 62
Lisa Uggla - 070-202 03 04Kerala ayurveda 2011 del 1


5/12 Dimman lättar och ö-livet tar över

De här raderna skrivs från mitt rum i på Rajah Islands! 01.30 i natt anlände jag efter två timmar i bil och fem min i båt till denna lilla hälsosamma ö på 8 km2  i Chettuva i Trichur district, och blev en av ca 40 patienter. Att komma direkt från Bangalores gytter, trafik- och människomyller gör lugnet och tystnaden här extra påtaglig.

Rajah Island ligger i Backwaters, precis som Poovar, och likheterna är påtagliga, resorterna uppfördes ungefär samtidigt.  I receptionsbyggnaden finns även matsal och ett tjugotal rum på två våningar. Resorten har också bungalows och en stor båtliknande byggnad, Kashmir Boat. Byggnaden är tillverkad i träslaget Devaduru, som är känt för att lugna Vatha och Kapha! (Dock finns inga husbåtar som i Poovar). Separat ligger sjukhusbyggnaden, personalbyggnader med mera. En inte oviktig skillnad är att här på ön finns bara resorten, inte en traditionell restaurang som på Poovar. Inga förbjudna lockelser alltså.

Dagsschemat är också snarlikt Poovar, och förmodligen de flesta anläggningar som vänder sig till turister. Frukosten serverades 08. Hade blivit väckt 30 min tidigare, en rejäl sovmorgon skulle det visa sig. Färsk frukt och ayurvedisk designad riskaka med bönsås. Mmm. Hade säker varit ännu godare om jag vetat att det skulle bli sista substantiella frukosten på ett tag! (Saknade dock ”gingerwater” prän Sri Lanka, mer sting i det än örtvattnet som serverades som måltidsdryck både här och på Poovar).

Dr Thushara

Efter frukost fick jag träffa  de kvinnliga ayurvedaläkarna dr Thushara och dr Rajeena för ”doctors consultation”. Den var av den klassiska typen där inget lämnas oviktigt. Frågor kring kropp och själ, livsstil, känslor, skjukdomar och förstås problembild. Puls- och tungdiagnostik samt blodtryck ingick. Jag gillar när de tär traditionellt, det ger extra plus! Dock verkar puls- och tungdiagnostik vara på  nedgående, används endast som ett komplement. Synd om det skulle dö ut helt, men det krävs stor erfarenhet och kunskap för att kunna använda speciellt pulsdiagnostiken som ett avgörande instrument.

Ett av syftena med konsultationen är att beräkna patientens dosha (balansen mellan kapha, pitta och vatha), och analysera avvikelserna från det för just denna patient. Syftet med behandlingarna  är sedan att just åstadkomma balans. Alla patienter får ett personligt sammansatt behandlingsprogram (en lång och en kortare behandling per dag) och ett batteri ayurvediska mediciner som serveras vid bestämda tidpunkter.

Medicin mot det mesta

Jag kunde inte uppvisa något direkt sjukdomssyndrom, utan var främst ute efter att ”rensa ut och fylla på”, få en bra start på året som jag känner på mig kommer att ge många tillfällen att göra av med energi. Dock hade jag faktiskt dragit på mig första förkylningen på väldigt länge.  Min kropp vek ned sig efter väl tilltagna doser aircondition, sömnbrist etc under flygplatsäventyren. Men sådant finns det ayurvediska mediciner mot, det fick jag väl  erfara!

Ayurveda kan användas vid tre tillfällen; upprätthålla hälsa och förebygga hos friska personer; behandla sjukdomar och verka som en avslappnande återhämtning för äldre personer i ett sent stadium av sjukdom. I mitt fall var det nr ett som gällde. Första behandlingen blev oljemassage (helkropp) vilket är den vanligaste starten. En början på att uppnå min optimala balans som är Vata med Pittainslag och mindre Kapha (12/10/6). Vid lunchen kunde jag konstatera att det pratades svenska vid flera av borden. Och tyska. Cecilia Purits hade berättat att stället var väldigt kosmopolitiskt. Personligen tycker jag det är skönt att inte vara alltför social på resorter som den här (smalltalk är inte min starkaste sida). Vill hålla mig lite i bakgrunden och ta det lugnt. Och komma igenom min bok Shantaram på 900 sidor. Skildring från Bombay, rätt tema!

Hängmattelivet hägrar

På Poovar upptäckte jag hängmattelivets förtjänster lite väl sent. Så här gav jag mig ut och letade omedelbart. Jodå de fanns och var inte sämre här. Kommer att bli daglig standard! Den andra behandlingen för dagen utfördes på rummet. En olja applicerades på vertex, mitt på hjässan ”där benen möts”, och skulle sitta där en timma. (Nedan följer en lista på centrets behandlingar, och innebörden) En envis hosta avgjorde att det även blev middag på rummet och tidigt sänggående med avstängd ac!

Gå vidare till del 2