Ugglapraktiken 08-642 51 62
Lisa Uggla - 070-202 03 04Beijing nyår 2010 del 4


31/12 Blått zoo och nytt år i ”ett annat Beijing”

Bland muränor, hajar och maneter

Denna dag hade vi tänkt viga till Beijing Zoo. Djurvårdarränderna går ju aldrig ur. Jag ville undersöka om de bedrövliga hägnen hade uppgraderats sen sist. (I Chengdu har man ju byggt en fantastisk pandapark som jag också gärna besökt). Men de synnerligen kylslagna vädret höll i sig så vi beslöt oss för en inomhusupplevelse; Blue Zoo. Ett jätteakvarium med en band rakt genom  där man kunde kolla exotiska fiskar, sköldpaddor, muränor, rockor och hajar ur en dykares perspektiv. Kul och intressant för såväl stora som små. Jag kunde inte låta bli att köpa en kitshig lampa i form av ett akvarium med simmande fiskar. Lingling fick sin födelsedagspresent, en säl modell större som kom att bli hennes följeslagare under resten av resan.

Lingling har studerat kinesiska i snart tre år. Kinesiska staten(?) hyr nämligen Södra Latin på lördagar och arrangerar aktiviteter med kinesisk prägel för personer med dito anknytning eller intresse. Både Lingling och Liselotte pluggar på lördagsförmiddagar. I kombination med mina stapplande försök (läste kinesiska på för Cecilia Lindqvist på Skanstulls gymnasuim 78-81) kan vi ibland göra oss lite förstådda. Eller rättare sagt, det skulle säkert flyta riktigt bra om inte Lingling hade som princip att hon pratar engelska utomlands!

Inte bara brevlådorna var snygga

Efter lunch på superkinesiska restaurangen på hotellet var det dags att checka ut! Vi hade nämligen fått den förnämliga invitationen att bo resterande period hos mr Sundvall i hans townhouse på Club Yosemite, mellan vårt hotell och flygplatsen. Ett erbjudande vi omöjligt kunde tacka nej till!

Club Yosemite är ett av flera ”compounds” där i huvudsak utlänningar bor. Lasses område består av vackra stenvillor i kinesisk stil, 260 m2 i tre plan, med inbyggda innergårdar och stenlagda gångar mellan husen. Området omfattar också en del med lägenheter, och ett med hus på 1000 kvadrat. Lasses hus, liksom många andra ägs av kineser. Prislappen för hans storlek är 46 miljoner. Det säger något om både bostads- och finansmarknaden.

Mr He framför Lasses Beijing-boning

Inom området finns allt man behöver i form av gym, spa, affärer, frisörsalong, restauranger, lekplatser.. Ett praktiskt boende helt enkelt. För tillfället vistades Lasses familj hemma i Sverige, så när sympatiske mr He släppt av oss blev vi blev lyxigt försedda med varsitt sovrum med tillhörande badrum. Vi hälsade på Lasses ”ayi”, eller housekeeper, som alla i området är försedda med.

Lasse slog ett slag för det franska köket

Lasse och jag började med ett besök på Yosemites gym. 45 min i crosstrainern var inte fel efter att i flera dagar frossat i det kinesiska köket. Det ”behövde” vi dock inte göra idag, Lasse hade initierat fransk hämtmat. Min beställning var sniglar och grisfötter! Ska det va så ska det. Det blev ett annorlunda nyårsfirande. Vi såg faktiskt ett litet fyrverkeri och hörde några knallar, men högst begränsat. Kinesernas nyår firas ju rejält i februari. Men det var inte helt förbigånget, på TV sändes en nyårsshow med uppträdanden intervjuer uppenbart med olika media- och artistprofiler.

På tolvslaget sms:ade och ringde vi hem till kompisar precis som skulle hoppa i duschen inför sina nyårsaktiviteter.

Xīn nián hăo!

Gå vidare till del 5